Koska ruokablogaajaksi minusta ei ole ja nämä ketterät jutut nyt ovat hauskoja, sekä (ainakin minusta) kiinnostavia, jaan nyt kevennyksenä selvityksen siitä, kuinka olen monipuolistanut ruokatottumuksiani kanban -taulun avulla.
Alkutilanne:
Vuosia olen kävellyt päivittäin nälkäisenä kauppaan ja porttien kohdalla pohtinut mitä sitä söisi. Sen jälkeen olen haahuillut pitkin markettia ja lappanut mukaani kaikki ne tuotteet, jotka olen muistanut tai joita pikkuaivoni juuri sillä hetkellä ovat näläntunteessa himoinneet. Ts. tein usein samoja ruokia tai sorruin syömään eineksiä, unohtelin ainesosia ja karkkihyllystä tarttui aina jotain ylimääräistä mukaan.
Miltä hyvä näyttää:
Hyvä ruokavalio on monipuolinen. Se koostuu ruuista, joita on kiva tehdä. Siinä tulee kokeiltua uusia ruokia. Kaupasta tulee kerralla kaikki tarpeellinen, eikä siellä todellakaan tarvitse käyttää aikaa joka ainut päivä. Myös terveellisyys on plussaa.
Toimenpiteet:
- Laitoin Trelloon seuraavanlaisen taulun, jonka ruokalajit osuuteen kirjasin alkuun kaikki ne ruuat, jotka suoralta kädeltä osasin valmistaa.
- Suunnittelusykliksi valitsin viikon, mutta koska ruokaa jää helposti yli tai tulee käytyä ulkona syömässä, hävikin minimoimiseksi asetin “Viikon ruuat" limitiksi 5 ruokalajia. Ideana tässä on hoitaa tarvittava ajatustyö vain kerran viikossa.
- "Ainekset hankittu” -listan limitiksi tuli kolme, koska tuoreaineilla on taipumus myös mennä vanhaksi. Myöhemmin, kuten tarkkaavainen lukija varmaan huomaakin, rupesin rikkomaan limittiä nostamalla erikseen kategorioidun “erikoisruuan” (kuten kuvan ananashillo) hankittavalle listalle.
- Ainesten hankkimisen helpottamiseksi pyrin kuhunkin tikettiin tekemään valmiin ostoslistan avuksi kauppaan ja tarvittaessa lisäämään linkin reseptiin ruuan valmistusta varten.
- "Seuraava ruoka" -sarake on sellainen, josta luopumista vielä harkitsen, mutta ajoittain siitä on ollut hyötyä, kun kaupassa on pitänyt täydentää ostoksiaan.
- “Syödyt" -sarake varmistaa, että ruokalajit kiertävät, koska siirrän tiketit takaisin jonon alkuun vasta, kun “Ruokalajit” -sarake on (lähes) tyhjä.
Onko tästä ollut hyötyä tai iloa?
Kyllä on. Ruokalistan avulla olen käytännössä siirtänyt koko ruuanhankinnan, joitain spesifimpejä ainesosia lukuunottamatta, citymarket.fi -verkkokauppaan, josta safkat tulevat kätevästi suoraan kotiin. Käyn siis itse kaupassa enää käytännössä vain hakemassa yksittäisiä asioita, joita verkkovalikoimasta ei löytynyt tai tyydyttämässä satunnaista makeanhimoa. Kaupassa toimin, kiitos Trellon mobiiliapplikaation, suunnitelmallisella tavalla ja kerään vain tarvitsemani ainesosat.
Arvioisin, että alkuperäisestä 6-8 kauppareissua per viikko olen päässyt 1-2 kauppareissuun. Rahansäästöä en ole viitsinyt arvioida, tuntuma on ettei sitä ainakaan hirveästi enempää mene.
Koska ruokalistaan on helppo lisätä uusia ruokalajeja, monipuolistuu kotiruokani jatkuvasti ja en pääse kyllästymään.
Kyynikko sanoo tässä vaiheessa, että homman olisi voinut tehdä kynällä ja paperilla. Väitän, että tällä merkittävästi helpommin hallinnoitavalla tavalla olen vapauttanut viikostani useita tunteja kaikenlaiseen muuhun puuhasteluun, olen vähemmän nälässä ja pääsen tekemään uusia ruokia enemmän.
Tästä aiheesta tuskin jatkan tämän blogin puitteissa enempää, toivottavasti nautitte kevennyksestä!